DEN HOF (Leopoldpark)


HET ONTSTAAN VAN HET LEOPOLDPARK IN OOSTENDE.

Het Leopoldpark in Oostende is een klein maar zeer gezellig park dat door de Oostendenaars "den Hof" genoemd wordt.
Het werd aangelegd rond 1860 door Louis Fuchs op de plaats van de oude vestingen in een Engelse stijl met vijvers, wandelpaden en bloemperken. Er waren ook twee "Trinkhalls" .
Door het feit dat Leopold II regelmatig verbleef in Oostende kwam het internationaal toerisme uit Franrkrijk, Engeland en Duitsland op gang. Eerst met de diligence en daarna met de trein. Vooral bij de Parijzenaars was Oostende zeer geapprecieerd. Er waren in de zomer zelf 2 treinverbindingen per dag ! De treinen arriveerden toen in het oud station op het "Hazegras" (foto in "Interbellum"). Hieronder een affiche uit deze periode :


Maar wist je ook dat alleen de "toeristen" gratis toegang hadden tot het park, terwijl de Oostendenaars een ingangsprijs moesten betalen van 1,50 frank per persoon ! Het grootste gedeelte van de Oostendse bevolking bestond toen uit vissers die in bittere armoede leefden en amper 1.000 frank per jaar verdienden, waarmee zij een familie met vele kinderen moesten onderhouden. Velen kwamen ook niet meer terug uit zee zoals het kunstwerk "Wachtende vissersvrouwen" van Gust Michiels zo schrijnend uitbeeld :De "toeristen" waren over het algemeen adelijken en welgestelde burgers uit de andere grote steden van België, Frankrijk en Engeland die ook een "bel-étage" villa als tweede verblijf hadden.
Deze afschuwelijk sociale toestand heeft op het einde van de 19de eeuw aanleiding gegeven tot een algemene staking van de vissers die op hardhandige manier door de gendarmerie onderdrukt werd. Er vielen verschillende doden.
James Ensor heeft er een prangende tekening van gemaakt :

Beste lezer denkt er eens aan als je door dat mooie park wandelt !